Selasa, 25 November 2008

Tentera@Askar

Assalamualaikum...

Terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan yang sudi memberikan pandangan dan pendapat kepada entry yang sebelum ini iaitu C.I.N.T.A.
Terasa seperti apa yang cuba ku sampaikan kepada semua berjaya pada kali ini.Ya,rasa terharu yang teramat sangat kerana ada yang sudi untuk meluangkan masa untuk membaca apa yang ku contengkan disini.
Walaupun apa yang cuba ku ketengahkan hanyalah kisah perjalanan hidup sendiri,diharap dapat memberi kesan kepada para pembaca.

Ok..pada kali ini kawan tertarik untuk menulis tentang tentera.

Apa itu tentera?Apa tugas tentera kat Malaysia ini?Makan gaji buta ke?

Itu antara persoalan yang sering timbul didalam minda rakyat Malaysia apabila berbicara tentang tentera.
Tidak dinafikan apa yang rakyat Malaysia lihat hanyalah tentera yang gayanya hebat tanpa mereka tahu apa yang dilakukan oleh mereka yang bergelar tentera ini.Mungkin inilah yang menyebabkan timbulnya persoalan-persoalan seperti diatas.

Sebenarnya,tugas tentera adalah untuk menjaga keselamatan negara.Di setiap sempadan,tentera di tempatkan untuk mengawal keselamatan negara dari dicerobohi oleh pendatang mahupun pengganas.

Dikala negara aman,tugas mereka ialah melakukan latihan didalam kem dan juga operasi sebagai persediaan untuk segala kemungkinan yang mendatang.Ya,sudah pasti orang awam tidak mengetahui apa yang mereka lakukan didalam kem kerana semua itu rahsia negara.Jika orang awam itu tahu apa latihan mereka,apa senjata yang mereka gunakan,sudah pasti ini akan membahayakan negara jika orang itu menjadi pembelot.

Tetapi apa logiknya tentera didunia ini?

Ini persoalan yang bermain di minda kawan sekarang ini.Apa logiknya tentera masih ditubuhkan?Tugas tentera menjaga keselamatan negara dan ada kalanya mereka dihantar sebagai tentera bantuan kepada negara-negara yang sedang berperang.Jika dunia ini tidak lagi berlaku peperangan dan setiap negara hanya menumpukan untuk memajukan negara sendiri,sudah pasti tidak perlu diwujudkan lagi tentera ini.Cukup dengan polis yang bertugas untuk menjaga keselamatan dalam negara...Renungkan

1 ulasan:

SangPelangi berkata...

Dulu waktu kecil-kecil, aku tertanya juga, kalau dah ada polis, kenapa nak ada askar, atau sebaliknya.
Drama dan Filem lah yang mengajar aku membezakan keduanya. Huhu.