Rabu, 14 Januari 2009

Antara dua pilihan...Kerjaya atau Pelajaran

Kubiarkan saja masa yang lampau pergi begitu sahaja,
Terlalu banyak pahitnya jika mahu dikenangkan,
Dan perjalanan ini mesti diteruskan,
Kerana masih ada sesuatu yang belum ku capai...

Seperti seorang yang mempunyai dua watak yang terlalu berbeza dalam diri dan sering mengalami konflik dalam diri sendiri hanya kerana dua watak ini.Setiap manusia mempunyai dua watak dalam diri sendiri.Jika tahu bagaimana untuk mengawalnya,maka kita akan nampak normal dan waras seperti biasa.Tetapi,jika kita gagal mengawal watak tersebut...kesannya dapat kita lihat pada penghuni-penghuni rumah sakit jiwa.Itu adalah contoh bagi mereka yang gagal untuk mengawal watak yang ada dalam diri mereka.

Dalam hidup juga begitu..biasanya kita akan mempunyai dua pilihan dalam membuat sesuatu keputusan.Dan perkara ini yang biasanya membuatkan setiap orang tertekan kerana tersalah membuat keputusan.Tidak dinafikan ambo juga pernah tersilap membuat keputusan kerana terlalu ikutkan darah muda dan juga ego.Akhirnya,apabila sudah mampu berfikir dengan matang..perkara itu disesali tetapi tiada gunanya kerana kita tidak mampu untuk mengembalikan masa silam dan ia akan kekal sebagai sejarah dalam hidup kita.

Tetapi jangan disesalkan masa yang lampau kerana tidak ada seorang pun dari kira yang terlepas dari melakukan kesilapan dan juga menghadapi kegagalan.Sebagai manusia yang mampu berfikir dengan baik,perbaiki setiap kelemahan dan cuba belajar dari kesilapan yang pernah dilakukan.

Ada satu persoalan yang ingin ambo ajukan kepada sahabat-sahabat yang datang membaca di blog ambo ini.Antara pelajaran dan kerjaya,yang mana harus di utamakan?Situasinya begini,kerjaya sudah ada didepan mata dan hanya perlu berusah untuk berjaya tetapi keluarga meminta untuk meneruskan pelajaran.Ambo minta sahabat-sahabat untuk memberikan pendapat untuk dikongsi bersama.

Dan jangan lupa untuk mendoakan kesejahteraan saudara-saudara kita gi Gaza sana.

Semoga berjumpa lagi..jangan lupa subscribe blog ni ya.. :)

Ahad, 11 Januari 2009

Gaza oh Gaza

Tatkala kita mensyukuri matahari pagi,
mereka mengharapkan ada sinar baru yang menyinari...
Sedang asyik kita bersarapan,
mereka berusaha melepaskan diri dari timbunan runtuhan...
Sedang kita lena dibuai mimpi indah,
mereka bersengkang mata menyabung nyawa...Sedikit kata-kata yang menggambarkan suasana di Gaza sekarang.Sesungguhnya saudara-saudara kita disana sedang ditindas sedang kita disini hanya mampu menonton dari kaca televisyen sahaja.Ambo memohon jasa baik sahabat-sahabat semua untuk menderma bagi meringankan beban saudara-saudara kita disana dan jangan putus untuk mendoakan agar nasib mereka terbela.Mungkin kita tidak mampu untuk turun sama-sama berjihad dengan mereka tetapi iringilah jihad mereka dengan doa yang tidak putus-putus walau dimana jua anda berada.

Sesungguhnya mereka yang menzalimi itu lupa bahawa tidak selamanya mereka akan berada diatas dan mereka terlupa bahawa ada kuasa yang Maha besar sedang melihat apa yang mereka lakukan kepada saudara-saudara kita.

Entry kali ini setakat disini sahaja kerana terlalu sayu hati ini untuk menceritakan penderitaan yang sedang mereka alami di Gaza sana.

Foto-foto tentang apa yang terjadi di sana boleh dilihat melalui link ini(KLIK SINI).Buka mata,minda dan hati untuk melihat apa yang sedang terjadi pada dunia hari ini.

Jangan lupa untuk menjadi follower kepada blog ambo yang tidak seberapa ini.