Sabtu, 23 Februari 2008

antara minat dan cita2

hye sumer...
skang ni btol2 bz la..sampai nk bukak blog ni pon xder mase...
tambah2 plak internet yg asek slow jer..tension aku nk tunggu loading..
tp dah lamer sangat xupdate blog ni...
so arini nk bincang pasal satu topik la..hehe


kali ni nk cite pasal antara minat dan cita2...

sumer orang mesti ader minat n cita2 masing2 kan...
biasenyer minat ni kire mcm something yg bile kite buat,kite leh hepi...
cita2 tu plak mcm impian kite...tp xkurang gak kejar cita2 sbb nk gaji besar...btol x?hehe

ader jugak orang yg bley buat duit dengan minat die...
contoh la..kalau yg minat ngan fotografi n ader bakat..
hasil gamba2 yg ditangkap tu bley jual...
kalau yang minat muzik plak..bley wat duit ngan jual ep ke wat album ker kan...
tp yg penting sume tu kene ader usaha...

cita2 plak..ikut jenis orang gak..byk faktor yg pengaruhi cita2 seseorang..
tu pada pendapat aku la...contoh mcm gaji ker,pangkat ker,title ke kan...
sume tu bley wat orang terpengaruh nk menceburi bidang tu...

mcm aku ni la...dr kecik punyer la minat nk jadik doktor...
sekali dah besar2 lebey minat kat bende2 mekanikal plak...
last...jadiknyer laen...tp naseb baek la still berpeluang belaja bidang mekanikal lg..hehe




tp ape2 pon..sumenyer depends kat diri kite sendiri.x kire la tu cume minat ke cita2 ker...
yg penting kite usaha sampai dapat..baru la kite bley survive kat dunia yg banyak cabaran ni...

tp tu pendapat aku la..korang rase camner???hehe

2 ulasan:

aiysyah berkata...

setiap cita-cita itu bermula dengan minat.

kalau kita kata seseorang itu berminat untuk menjadi sesuatu, didorongi faktor seperti gaji dan pangkat, itu juga dikatakan minat.

minat kepada duit. kepada pangkat.

saya sekarang, cita-cita saya, tiada yang spesifik. sebab saya masih muda. yang penting, apa yang saya lakukan itu, saya boleh jadi kaya (saya minat duit) dan benda itu halal.

insyaallah akan saya capai.:)

HeLL DweLLerS berkata...

hmm...bagi adalah wajib mempunyai cita cita....dan ini memberikan kita fokus kepada cita cita yang SPESIFIK tersebut....bila kita fokus nescaya cita-cita tersebut tercapai..