Selasa, 29 Januari 2008

undang-undang dan peraturan

salam sumer....

lamer gak x menulis kat blog ni..maybe sebab xder idea kot.
tak taw la aku ni banyak pikir ape yang susah sangat nak carik idea..haha
(macam la banyak sangat berpikir kan :p )

kali ni aku nak berborak pasal undang-undang n peraturan plak..

sejauh maner keberkesanan due2 bende tu?..wahh ayat skema plak!!!

undang-undang ngan peraturan tu kire macam adik beradik la..lebey kurang jer pon.
cume yang beza cara nk guna pakai n cakap time bile jer..kire ikut kesesuaian la...

tapi berkesan ke undang-undang yang manusia cipta???
berkesan ker peraturan yang manusia cipta???

sedangkan manusia tu sendiri banyak kekurangannya...
kenapa perlu kite wujudkan peraturan???
tak cukup ker peraturan2 yang dah tercatat dalam kitab suci n hadis2???

lumrah manusia...inginkan kebebasan dalam mencapai matlamat hidup.
tak suke terkongkong...
tapi bukan la kebebasan yang merosakkan macam bebas dalam kamus idup remaja sekarang..

kalau tak ikut peraturan kite xkan jadik orang yang berjaya ker???
kejayaan tak bergantung kepada peraturan...
sebenarnya kejayaan bergantung pada disiplin kita sendiri..
bukan undang-undang yang direka manusia itu sendiri..

mungkin pihak yang membuat undang-undang merasakan yang undang-undang yang dicipta itu sudah cukup bagus....
tapi betul ker undang-undang tu baik untuk semua orang???
aku cakap macam tu sebab manusia ni idup dekat alam yang sama tapi bukan situasi yang sama..
cube korang renung-renungkan..

tujuan aku tulis ni bukan la nk ajak korang sumer langgar undang-undang...
tapi nk berkongsi pendapat je...
yang penting..kite kenal diri kite..
taw aper yang kite mahu...
n displinkan diri sendiri...
kalau semua tu ader....undang-undang ciptaan manusia boleh ilang ditelan zaman terus

sekian..

4 ulasan:

Mr J@cK berkata...

undang2 ciptaan manusia...ble2 pn bleh ubah

cube ikut ikut praturan Allah....sape brani lawan n ubah,,,,

manJe berkata...

>>>peraturan Allah pun byk dah dilanggar...
pe lg undang2 ciptaan manusia...
lagi lah kan...
mmg tak da peraturan yg sempurna
selain ciptaan Allah S.W.T...

SangPelangi berkata...

undang2 dicipta memang untuk dilanggar. apa tah pepatah english tu, lupe dah..
Tapi, kalau mencuri dihukum potong tangan, sapa nak langgar? Ada berannn?? ngehehe..

Semalam aku belek An-Nisa. Cube tengok ayat 58.
"Sesungguhnya Allah memerintahkan kalian untuk menyampaikan berbagai amanat kepada orang yang berhak menerimanya dan memerintahkan kalian agar —jika kalian menetapkan hukum di antara manusia —membuat ketetapan hukum dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kalian. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar dan Maha Melihat."

Kenapa ada "Sesungguhnya Allah Maha Mendengar dan Maha Melihat." kat akhir ayat?? jom kite fikir2kan..

Tanpa Nama berkata...

bg aku laaa...ngan adanye pengetahuan yg luas, undang2 pn dpt disangkalkn..dgn cara yang btol, keadilan tu mmg ada...tp undang2 hanyalah sbg garis panduan..setiap org ada hak asasi sbg manusia, setiap org ada penyakit masing2..nk kata kejujuran..sejauh mana kejujuran anda? setelah jauh perjalanan kite hingga ke medan mahkamah skalipn, selagi boleh menang kita sanggup berbuat apa sj cox our desire r high..dunia ni penuh ngan kasih syg..tp kita sendri menzalimi org yg plg kita cintai..